Velkommen til Pensionsmaskinen. Her har vi samlet en stor del af de aktier og obligationer, danskernes pensionsopsparing er investeret i. Vi har gjort det muligt at tjekke ens eget pensionsselskab og søge efter bestemte virksomheder og lande.
Maskinen kan blandt andet bruges til at tjekke, om din pension støtter virksomheder eller regimer med ondt i etikken, eller den kan bruges til journalistisk research.
Pensionsmaskinen bygger på pensionsselskabernes egne tal, men deres investeringer og porteføljer udvikler sig hele tiden. Hvis du har fundet investeringer i Pensionsmaskinen, du vil skrive om, anbefaler vi, at du henvender dig til pensionsselskabet og får de nyeste data. Alternativt kan du henvise til, at data er fra maj-juni, hvor vi senest har modtaget tal fra pensionsselskaberne.
Pensionsmaskinen dækker i udgangspunktet aktier, virksomhedsobligationer og emerging markets obligationer. Vi har udvalgt disse investeringer, da det er dem, der oftest er forbundet med udfordringer ifht menneskerettigheder, miljø og klima.
Pensionsselskaberne investerer også i stats- og realkreditobligationer, ejendomme, infrastruktur og en række andre ting, vi ikke har medtaget. Nogle pensionsselskaber har dog alligevel sendt os noget af den data, og det kan derfor findes i Pensionsmaskinen.
Vær opmærksom på, at en investering i for eksempel Total Energies ikke behøver at være “sort”. Der findes nemlig såkaldte “grønne obligationer”. Grønne obligationer er obligationer, hvor pengene fra obligationerne er øremærket grønne formål, som eksempelvis finansiering af vedvarende energiprojekter, elbiler eller energieffektive byggelån til private og virksomheder.
Endnu en grund til ALTID at kontakte pensionsselskabet, før du laver journalistik på baggrund af Pensionsmaskinen.
Særligt, hvad angår obligationer, er det ikke alle pensionsselskaber, der har oplyst alle deres investeringer. Er du interesseret i at vide, hvor meget de har oplyst, så skriv til johan@danwatch.dk.
Ambitionen med Pensionsmaskinen er at skabe gennemsigtighed omkring, hvordan danskernes pensionspenge investeres. Pensionsmaskinen vil derfor blive ved med at være fri og gratis for alle at bruge, og vi prøver hele tiden af forbedre den og få den længere ud, så flest muligt kan bruge den. Vi håber derfor blot, at I vil henvise til Pensionsmaskinen, hvis I skriver historier på baggrund af research lavet med maskinen. Så vil vi til gengæld lave en henvisning til historien på Pensionsmaskinen.dk.
På Danwatch beskæftiger vi os også med, hvordan pensionskassernes investeringer påvirker klima og menneskerettigheder ude i verden. Har du fundet en historie i Pensionsmaskinen, som du er interesseret i at arbejde sammen med os omkring, så er du velkommen til at kontakte Joachim Kattrup, der dækker klima og finans på jk@danwatch.dk.
Vi opdaterer Pensionsmaskinen cirka hver halve år. Det står på forsiden, hvornår vi senest har gjort det.
Vi skriver ud til alle pensionsselskaber og beder dem sende os lister med alle investeringer i aktier og obligationer – samt hvor stor en del af deres samlede investeringer i aktier og obligationer, de redegør for. Det gør vi, fordi vi ved, at en del af deres investeringer af forskellige grunde ikke bliver offentliggjort.
Pensionsselskaberne justerer løbende deres investeringer, så vi anbefaler altid, at du tager fat i pensionsselskabet og får de aktuelle tal, hvis du vil skrive en historie, lægge pres på dit pensionsselskab eller lignende.
De aktuelle data er indsamlet i perioden fra 1. februar til 1. april 2024.
Pensionsmaskinen kan hjælpe dig lidt på vej i forhold til at besvare det spørgsmål.
Ved siden af virksomhedernes navne, finder du et lille sprøgsmåltegn. Hvis du holder musen over/klikker finder du tre søgemuliheder: Én til Google, én til Danwatch.dk og én til Business and Human Rights Watch.
Hvis du bruger google-søgningen, kan du prøve at tilføje ord som “issues” eller “problems” til søgningen.
Du finder også et lille spørgsmålstegn ved siden af pensionsselskaberne. Her kan du finde et link til de artikler, Danwatch har skrevet om det pågældende selskab.
Siden er bygget af Johan Seidenfaden og designet af
Sarah Hartvigsen Juncker. Den opdateres af Johan Seidenfaden og Andreas Abildlund.
Ronja Pilgaard og Jonathan Tybjerg har også været afgørende for projektet.
I de første opdateringer brugte vi en “scraper” bygget af Petter Becker-Jostes.